Wie ben ik?

Wie ben ik?

Hoi! Ik ben Sjanneke van de Graaf en ik ben enthousiast over alles wat te maken heeft met het opvoeden van kinderen! Ik hou van kinderen: groot, klein, speels, rebels, afhankelijk, wantrouwend, gepest, zelfverzekerd… Ze mogen er zijn. Met hun eigen verhaal. En ja, ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Mijn verhaal begon ruim 30 jaar geleden. Al vroeg in mijn kindertijd wist ik dat ik later juf wilde worden. Samen nieuwe dingen leren en anderen daarbij helpen, daar genoot ik van. Toen ik eenmaal op de PABO zat, begon ik te beseffen dat veel kinderen extra zorg nodig hebben. Geordend, analytisch en steeds opzoek naar nieuwe uitdagingen, groeide bij mij het verlangen om ouders en kinderen zelf te kunnen helpen, gewoon als het eventjes nodig is.

Tijdens mijn PABO opleiding heb ik daarom ook gekozen voor een opleiding pedagogiek, met als afstudeerrichting orthopedagogiek. Hierdoor leerde ik de wereld van kinderen op school en ook het opvoedingsterrein thuis goed kennen.
Na het afronden van mijn studies ben ik 7 jaar werkzaam geweest als leerkracht in het basisonderwijs (groep 3 tot en met 8) in de regio Den Helder.
Na onze verhuizing in 2012 naar Dordrecht ben ik voor mezelf begonnen als orthopedagoog en begeleid ik gezinnen en kinderen. Soms geef ik een PGB vorm en inhoud of verzorg ik ambulante begeleiding voor kinderen op school. Ook kunnen ouders of tieners mijn hulp inroepen om even mee te kijken hoe de groei verder in- of voortgezet kan worden.

Kernpunten voor mij zijn: kleinschaligheid, persoonlijke aandacht en betrokkenheid, maatwerk, versterken van de eigen talenten en het werken vanuit een christelijke identiteit. Tijdens mijn werk hoeft het geloof niet altijd ter sprake te komen, maar het bepaald mede hoe ik mijn werk vormgeef. Het vormt mijn beeld van God, mezelf, de ander, de wereld en de toekomst. Zowel christenen als niet-christenen zijn natuurlijk van harte welkom in mijn praktijk. 

Naast het begeleiden van gezinnen en kinderen in de opvoedingssituatie heb ik me gespecialiseerd in (hoog)begaafdheid. Dit heeft geresulteerd in de programma’s SOIL Horizon, SOIL Scout en SOIL Support die ik samen met mijn collega Esther Jeras heb opgezet. Samen verzorgen wij trainingen en studiedagen voor scholen, begeleiding bij het opzetten van een plusgroep, huiswerkbegeleiding en uitdagende naschoolse trainingen.

In de tussentijd hebben mijn man en ik samen drie prachtige kinderen gekregen, waar we ontzettend dankbaar voor zijn. Mijn enthousiasme voor kinderen is met de jaren alleen maar gegroeid. Kinderen blijven een prachtig wonder en ik heb veel respect voor alle ouders die zich inzetten om hun taak elke dag weer zo goed mogelijk vorm te geven. En als het eventjes nodig is, dan help ik hen daar graag een beetje extra bij.